A mikrokozmosztól a makrokozmoszig

Mi a méhek szerepe gyümölcsfáink életében? Hogy néz ki egy rovar lába mikroszkóp alatt? Miért nem szabad nedves törlőkendőt dobni a lefolyóba? Hogyan kell madárlest építeni és szinte észrevehetetlenné válni a madarak előtt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptak választ a diákok a Fenntarthatósági Témahét keretén belül.

A témahét első napján, a Föld napján a gyerekek találkozhattak méhésszel, rovarszakértővel, a Pannon- Víz szakembereivel, valamint az Utazó Planetárium közreműködésével valódi "földi" űrutazás részese lehetett minden kis és nagy diák az iskolában. A kisebbek Szimat kapitány segítségével és vezetésével vállalkoztak a kalandos űrmisszióra a Naphoz közeli belső kőzetbolygók világától, az aszteroidák övén keresztül, a gáz és jégóriások birodalmáig. A nagyobbak a Naprendszert barangolták be bolygóról bolygóra, holdról holdra, virtuális közepette legyőzték a tér és az idő korlátait, megismerték bolygórendszerünk csodáit. A legnagyobbak pedig a mai is működő, 1977-ben útjára bocsátott Voyager-1 és Voyager-2 küldetéseknek lehettek szemtanúi, meglátogatva a Jupiter-rendszer elképesztően változatos világait: jégholdakat, felszínük alatt folyékony óceánokkal, hatalmas vulkánokat működtető égitesteket és a krio(jég) vulkánosság titokzatos világait. A külső Naprendszerben a gyűrűk urától, a Szaturnusztól egészen a Plútó törpebolygóig repültünk megtanulva a gravitáció jelentőségét, elszakadva kozmikus otthonunktól a csillagközi tér mérhetetlen távolságába tekintve...A közeli és távoli világok sokszor extrém környezete rádöbbentett bennünket arra, hogy a Föld milyen egyedi és csodálatos hely az élet számára. Vigyázzunk rá! Csak egy Földünk van!

Farkas Szilvia nem először fogadta el meghívásunkat, hogy a méhészetről tartson tartalmas, izgalmas előadást a gyerekeknek. Szilvia már 11 éve főállásban méhekkel foglalkozik, 300 méhcsaládot gondoz édesapjával együtt. Méhanyanevelő méhészek, a méheket tenyésztik is. A gyerekek megtudták, milyen fontos munkát végeznek a méhek a beporzás által, miért van szükség a méhész munkájára és milyen problémákkal kell szembenézniük a munkájuk során. Hallhattunk a méz jótékony hatásairól, valamint megtudhattuk, hogy torokkaparásra az akácméz, már kialakult köhögésre a hársméz, süteménybe pedig a napraforgóméz az ideális választás. Szilvia gondos anyaként a gyerekek pocakjára is gondolt, vajas- mézes kenyérrel örvendeztetett meg bennünket. Bemutatta a diákoknak a munkája során használt védőruházatot és segédeszközöket is, valamint beavatott minket abba is, hogy kislánya milyen módon közreműködik a munkálatok során.

Havasréti Béla zoológus, rovarszakértő is szívesen fogadta meghívásunkat, hogy beavassa a diákokat a rovarvilág rejtelmeibe. Nyugdíjasként is a mezők, rétek kártevőit kutatja a levéltetűtől a pocokig, kedvencei mégis a lepkék. A lepkéket 1975 óta, a mai napig gyűjti és katalogizálja. A Magyar Rovartani Társaságnak azóta tagja. Havasréti Béla nem csupán egy egyszerű rovarszakértő. Személyében a tudós és a mesemondó találkozik, és minden beszélgetése, előadása újabb ablakot nyit a természet varázslatos világára. Előadása során egyszerű példákon keresztül bemutatta azokat az összefüggéseket, amelyek által megértettük, hogy a rovaroknak is van szerepük a nagyobb ökoszisztémában, és tisztelettel kell viseltetnünk irántuk. Szemlélete és munkássága különösen fontos napjainkban, amikor az élővilág sokszínűsége és az ökoszisztémák egyensúlya veszélybe került. A klímaváltozás, az élőhelyek pusztulása és az emberi tevékenység környezeti hatásai mind azt jelzik, hogy sürgősen fel kell ismernünk a természet védelmének fontosságát. Havasréti Béla ebben a küzdelemben nem csupán szakértőként, hanem lelkesítő szószólóként is megállja helyét.

A Pannon- Víz szakemberei szintén örömmel érkeztek hozzánk. A gyerekek megtekinthették és tanulmányozhatták a makettek formájában bemutatott győri víztornyokat, valamint egy képzeletbeli városrész makettjén keresztül megtudták, hogyan jut el a víz a vízcsapokba. A szakemberek bemutatták miként működik a csatornarendszer, mit nem szabad beledobni és milyen kártékony hatásuk van a nedves törlőkendőknek.  A diákok megtudhatták, hogyan lesz energia a keletkezett biohulladékból és hogyan fedezi ez a Pannon-Víz energiaszükségletét.

További fotókért kattintson a képre!

A Föld Napján nyitottuk meg azt a fotókiállítást, mely a környék élővilágát, kiemelt módon a madárvilágot mutatja be a diákoknak. A képek szerzői, Tánczi Tibor és Mednyánszky Ármin a Madarak és Fák Napja alkalmából előadással is készültek, ahol megtudhattuk mekkora munka, kitartás rejlik egy-egy fotó elkészítésében. Mit jelent a madárles, a sima vadászles, miként kell ott viselkedni, hogy zavartalanul lehessen közelről megfigyelni az állatokat.

Nem utolsó sorban pedig a Fenntarthatósági Témahét keretén belül került megrendezésre a Zöld Okos Kupa verseny, mely a 7-8. osztályban online formában, az 5- 6. osztályban pedig jelenléti csapatverseny formájában zajlott. Az iskolánkból 8 csapat vállalkozott a megmérettetésre, mely során a tudatos fogyasztásról, a körkörös gazdálkodásról, a hulladékkezelésről és ökoturizmusról szerzett ismereteiket kellett előhívniuk a gyerekeknek.