Digitális mérések a tanévben

Tisztelt Szülők!

Kérjük, tanulmányozzák át az alábbi tájékoztatót, mely a digitális országos mérésekkel kapcsolatos tudnivalókat foglalja magában!

Általános tudnivalók:

Az országos kompetenciamérést a 2022/2023-as tanévtől felváltják a digitális országos mérések, melyeket az Oktatási Hivatal szervez az általános iskolákban.

A tanulók fejlődésének követése érdekében két mérésre kerül sor minden tanévben: egy bemeneti mérésre ősszel és egy kimeneti mérésre tavasszal.

A tanulókat a következő területeken mérik:

- 4. és 5. évfolyam: szövegértés (2x30 perc), matematika (2x30 perc)

- 6., 7. és 8. évfolyam: szövegértés (2x45 perc), matematika (2x45 perc), természettudomány (2x45 perc) és idegen nyelv (2x45 perc)

A mérés  időpontja:

A mérések időpontját a 2022/2023. tanév rendjéről szóló 22/2022. (VII. 29.) BM rendelet határozza meg. Az iskolák feladata, hogy a helyi technikai feltételek, valamint a mérésben részt vevő tanulók számának figyelembevételével a tanulóikat beosszák a mérési napokra.

A 8. évfolyam digitális országos mérésének ideje iskolánkban:

- 8.a: október 10-11.

- 8.b: október 12-13.

- Mérési pótnapok: várhatóan október 19-20.

 

A 6. évfolyam digitális országos mérésének ideje iskolánkban:

- 6.a: október 24 és 26.

- 6.b: október 27-28.

- Mérési pótnapok: várhatóan november 7-8.

 

A 4-5. évfolyam digitális országos mérésének ideje iskolánkban:

- 4.a és 4.b: november 14.

- 5.a és 5.b: november 15.

- Mérési pótnap: várhatóan november 21.

 

A részvétel minden érintett diák számára kötelező. A mérés napja tanítási napnak minősül, melyet az tanulók a mérésben való részvétellel teljesítenek, számukra tanórákat ezeken a napokon nem tartunk.

A  felmérés  célja és menete:

Az online tesztek olyan feladatokból állnak, amelyek elsősorban nem az iskolai tanterv konkrét megvalósulását mérik, hanem a tanulóknak azt a képességét, hogy a tanultakat hogyan tudják alkalmazni valódi problémák, helyzetek megoldásában.

Mit kell hozni?

A matematikateszt megoldásához a tanulóknak szükségük lesz számológépre, ezért ezt hozzák magukkal a mérés napján. Mobiltelefon és/vagy tablet a felmérés ideje alatt nem használható, még számológép helyett sem. Az idegen nyelvi méréshez a tanulók hozhatnak fejhallgatót – ezt előre egyeztetni fogjuk velük. 

A tanulói online háttérkérdőív:

A digitális tesztek megírása mellett a tanulók és szüleik hozzáférést kapnak egy online háttérkérdőívhez is, amely a mérési rendszer egyik fontos eleme. Ez a háttérkérdőív a tavaszi mérési időszakban lesz majd elérhető, akkor küldünk róla bővebb tájékoztatást. A kérdőívben a tanulók szociokulturális hátteréről szerepelnek kérdések. A kérdőívben található tájékoztatót, valamint a válaszokat a tanulók szüleikkel együtt olvassák el és adják meg! A kérdőívek kitöltése a mérési eredmények értékelésének szempontjából rendkívül fontos, ám a tanulók és szüleik számára önkéntes.

A digitális országos mérésekről bővebb tájékoztatást az oktatas.hu oldalon olvashatnak.