Dr. Timaffy László megyei néprajzi verseny

A megyei kiírású Dr Timaffy László megyei néprajzi verseny 2019-ben jubilált: megrendezésének 25. évfordulóját ünnepelték. E tanulmányi csapatversenyt harmadik osztálytól nyolcadikig hirdetik meg...

Az első fordulóra egy megadott témában kell egy albumot elkészíteni. Amennyiben ez alapján a második fordulóba kerülünk, akkor szintén egy megadott témában kell felkészülni a tanulóknak, amiből a helyszínen rejtvényes-rejtélyes feladatok megoldásával szerezhetnek pontokat. A verseny ünnepi hangulatát és fesztivál jellegét az adja meg, hogy a témakörhöz kapcsolódó színpadi produkciókkal készülhetnek az induló csapatok tagjai, kiegészülve az őket segítő osztálytársakkal.

2019/20-as tanévben az akkori harmadik osztályosokból verbuválódott kis csapat – Felber Hanna, Legoza Noémi, Lüvi Milán, Szabó Gergely – lelkesen vállalkozott arra, hogy verseny első fordulójára nevezzen egy albummal.

A kiírásban szereplő téma a gyermekjátékok volt. Egy „multifunkcionális” „zöld”, a régit az újjal hídként összekötő projekttel, egy „doboz- albummal”  készültünk:

Egy kisfilmben bemutatják a készítők, e  linken megtekinthető : https://youtu.be/lUWrA17f4S4

Ezzel a „projekttel” be is kerültünk a második, megyei fordulóba, mely 2020. április 26-án lett volna…., ha a járvány közbe nem szól… de sajnos két évre bezárta a nagy odaadással elkészített munkánkat, lehetőségeinket.

A gyerekeket hála a jó égnek nem tudta semmi lezárni, ők időközben nőttek nődögéltek, belenőttek az ötödik osztályba. Parlagon heverő munkánk pedig félbemaradva egy nagy strandtáskában várt a sorsára, a gyerekek pedig arra vártak, hogy folytatódjon történjen valami, az nem lehet, hogy így félbemarad, dugába dől az, amivel annyit dolgoztak…

Aztán jött az újabb versenykiírás, ahol lehetőségünk adódott újra indulni a 2020-as albumunkkal, így 2022 januárjában az akkori helyzetnek megfelelően úgy határoztak, hogy helyben kell lebonyolítani a második fordulós versenyt, a színpadi produkciók pedig elmaradnak.

Így április 7-én délután 14 órától 15 óráig dolgozhattak a gyerekek a délelőtt folyamán megküldött feladatsorokon, melyek témája a jeles napok, ünnepi szokások volt. A Petkevári Meselesők  csapatát a kezdés előtt Győriné Csendes Gyöngyi igazgató néni köszöntötte. A versenyen megjelent Orossné Pohárnik Jolán tanár néni és Hegedüs Dorottya tanító néni is.

A felkészülésért, a versenyzésért a tanulók szaktanári dicséretben részesültek, melyet a Kréta felületén rögzítettünk.

A továbbiakban várjuk az értkelést illetve az elkövetkezendőkben azt, hogy zavartalanul részt vehessünk egy újabb megmérettetésen.

Fotók a GALÉRIÁBAN

Kép, szöveg: Bea néni