Húshagyókeddi viccpercek

Nevetni jó, nevetni gyógyító, avagy húshagyókeddi viccpercek farsang farkán.

A farsangi időszak legutolsó három napja a farsang farka, régen ekkor zajlottak a leghangosabb, legvidámabb mulatságok, bálok...

Ez a három nap a farkinca: farsangvasárnap, farsang hétfő és a húshagyókedd 2022-ben egy viszonylag hosszú farsangi időszakot hátrahagyva, február 27., 28. és március 1-jére esett. A szerda, pedig már a csendes magunkba forduló böjt első napja a hamvazószerda. S ha már végignézünk a hét napjain, akkor említsük meg a csütörtököt is: régen a farsangi maradékokat ezen a napon ették meg, még utoljára jól belakmároztak, ezért ezt torkoscsütörtöknek nevezték.

Vera nénivel mi már nagyon régóta ismerjük egymást, együtt utaztunk egy innen nem túl messze lévő iskolákba és már akkor a buszon is rengeteget viccelődtünk, nevettünk.

Ezt a két dolgot összefésültük, gondoltunk egy nagyot 2017-ben, és az akkori osztályainknak

meghirdettük a húshagyókeddi viccperceket. Ebben a vidám órában az arra vállalkozó gyerekek viccet, vicceket mesélnek a társaiknak, a végén pedig az osztálytársak titkos szavazással megválasztják a vicckirálynőt és vicckirályt.

Ez akkor annyira jól sikerült, olyan sok jelöltünk volt, hogy a rá következő évben még udvarhölgyet és hopmestert is választhattak. A járványhelyzet sem rondított a folyamatosságba: öt éve minden évben meg tudtuk tartani.

Farsang farkának utolsó napján a két harmadik osztály összeverődött, hogy harsány nevetéssel zárja ezt a vidám időszakot.

A „koronázási ékszerek” ötvöse Veronika néni volt, ahogy a jutalmakat is ő szerezte be. A viccmesélésre vállalkozó gyerekek három poénnal készülhettek, majd mondhatták el az évfolyam előtt.

Azt, hogy ki legyen a vicckirály és -királynő, szavazással döntötték el az osztálytársak: egy cetlire egy fiú és egy lánynév kerülhetett. Szavazatszámlálás után vicckirálynő, és vicckirály koronát, álarcot, cukorkát kapott. A többi humorgyáros előadó sem távozott üres kézzel: cukorka ütötte a résztvevők markát.

Ebben az évben Domonkos Leila, Laáber Maja lettek a vicckirálynők, Heinczinger Martin és Holicsek Ádám pedig a vicckirályok.

Ezzel zártuk a keddi tanítási órák, és a vidám farsangi napok sorát. Szerdától egy csendesebb, visszafogottabb időszak, a húsvétot megelőző böjt vette kezdetét.

Fotók a viccpercekről a GALÉRIÁBAN.