Pályaorientációs nap az iskolában

„Tűzoltó leszel, s katona, Vadakat terelő juhász…”  …ringatja gyermekét az anyuka József Attila Altató című versében. Álmaidban tudod…  …vagy mégsem, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Vagy sejted már, de még találgatsz? Ha már Altató: neked mi az „álommelód”? Az a foglalkozásod, amit megálmodtál? Ezekre a kérdésekre segít választ adni a pályaorientációs napi programok az iskolában:

Az orientáció tájékozódást, eligazodást, irányt jelentő francia-latin eredetű szó.

A pályaorientációs napok célja, hogy a gyerekek az iskolás éveik alatt különböző szakmákkal kapcsolatban tájékozódjanak, minél többfélével ismerkedjenek meg, igazodjanak el különböző szakmák között. Majd ezeket összevetve az önmagukról kialakított és az őket körülvevő társadalmi környezetről szerzett ismeretek legyenek segítségükre foglalkozásuk megválasztásánál.

Ahogy régen az inasidő letelte után, vették nyakukba a világot a mesterek segédei, hogy vándorolva szakmai tapasztalatot szerezzenek, mi a tanév utolsó hétfőjén vándoroltunk, hogy különböző szakmákról gyűjtsünk tapasztalatokat.

Az első évfolyamhoz helybe jöttek a mesterek: Gelencsér Boldizsár a lovász szakmáról beszélt és tartott bemutatót a sportpályán. Tánczi Tibor fotózással is foglalkozó apuka a fényképezés rejtelmeiről beszélt vetítettképes előadásában. Közeli képeket csodálhattak meg rókáról, ölyvről, mókusról, az emberi szemről. Az udvaron ki is próbálhatták a nem mindennapi teleobjektívet. Játékos formában ismerkedhettek szakmákkal, hozták felszínre meglévő ismereteiket: kirakó, activity, kincskeresés szerepelt a különösen kreatív tanító nénik által megszervezett programok között.

A 2. évfolyam a Pannon-Víz Zrt. Nyúli Üzemmérnökségének vízműtelepével ismerkedett meg. Bemutatták a technológiát és kipróbálhattak néhány munkagépet.

A 3. évfolyamosok Lengyel István borásznál tettek látogatást, ahol az 500 éves pince bejárása mellett Pista bácsi mesélt arról, hogyan lett borász, milyen munkákat kell elvégezni a szőlőben, beszélt a szüret fázisairól.

Virágok közé, a Bognár kertészetbe érkeztek a 4. évfolyam tanulói és hallgatták meg mi minden kell egy jó nevű kertészet működtetéséhez. Aktívan bekapcsolódtak az ott folyó munkákba, például az elszáradt leveleket lecsipegették, láttak gépeket, amelyek megkönnyítik, esetenként át is veszik az ember munkáját. Az elvégzett munkákért, egy cserép muskátli volt a fizetség.

Az 5. évfolyam tanulói az osztályfőnökeikkel megtekintették azokat a korábban készült portréfilmeket, melyet gyermekorvossal, informatikussal, rendvédelmi munkatárssal készítettek még a 2020-as karantén idején.

A nyúli Mey Industry Hungary Kft-nél kaptak tájékoztatást az ott folyó tevékenységről a 6. évfolyamosok: Ipari 3D-s nyomtató, könyvszkennelőgép, ipari takarítógép, edzőgépek összeszerelését figyelhették meg, illetve megtekintették az új raktárcsarnokot az ügyvezető vezetésével.

A Szawell Kft vendégszeretetét élvezve a kereskedelmi tevékenységbe nyerhetett bepillantást a 7. évfolyam: a tulajdonos beszélt életpályájának fontos állomásairól, a folyamatos tanulás, megújulás, idegennyelv ismeret fontosságáról. Bemutatta az általa vezetett kis cég működését, marketingszemléletét, beszélt a történetéről és a jövőképéről is. A céglátogatás előtti két órában a rendőrség munkájáról tájékozódhattak.

A 8. évfolyam a rendőrség DADA programjában vett részt, majd a rendőrségen folyó munkáról hallhattak előadást, megismerték és kipróbálták a különböző, a rendőrség által alkalmazott eszközöket.

Fotók a GALÉRIÁBAN.

A beszámolót kollégái segítségével állította össze: Sz. B.

Képek: Kóródi Anett, Nebehaj Tímea, Szabó Bea