Pénz7

Már nem hét határra szóló hír, hogy hét éve minden tanév tavaszán (ebben a tanévben március 6-10 között) egy hét a pénzről szól.  A pénz hol ártalmára, hol javára válhat az embernek szól ez a közmondásunk a pénz természetéről, melyet nem árt észben tartani.

Gondolhatjuk azt, hogy hét bő esztendő áll mögöttünk, de aki a Biblia Ószövetségében járatos, az tudja, hogy a hét kövér tehén szimbolizálta bőség után, akár hét szűk esztendő is jöhet… s ilyenkor nem árt, ha tisztában vagyunk anyagi lehetőségeinkkel, átgondoltan hozunk döntéseket pénzügyeinkre vonatkozóan. Ha nem vigyázunk odajutunk, hogy Minden kis pénzt fogunkhoz kocogtathatunk, különben annyi pénzünk lesz, mint békán a szőr.

Ahogy a közmondás tartja: Magas fán terem a pénz, épp ezért ez a hét, - melynek a szálait Takács Marianna kolléganőm tartja kézben -  szól a pénzzel való bánásmódról, az okos pénzkezelés előnyeiről és a veszélyekről. Mire szükséged nincs, egy pénz is sok érte – ahogy a régiek mondták, úgy ma is érvényes ez a figyelmeztetés.

 A kisfilmek, előadások, feldolgozott anyagok a gyerekek pénzügyi felkészültségét, tudatosságát és vállalkozói szemléletét fejlesztik. Száz igaz pénz között egy hamisan gyűjtött a többit is elemészti szól intő jelleggel ez a régi mondás. Beszélgetések folynak a pénzzel való bánásmódról, az okos pénzkezelés előnyeiről és a veszélyekről. Kerekes a pénz, hamar elgurul, akkor aztán futhatunk a pénzünk után…

Szóba kerül ilyenkor a jövedelem, a kiadások fogalma, a kölcsönfelvétel, a bankszámlanyitás lehetőségei. Van talán még ma is olyan, akinek a Pénzét a vakondok őrzi.

A nyolcadik osztályosok egy meghívott szakembertől előadást hallgathattak a befektetési lehetőségekről korunk digitális fizetőeszközéről, a kriptokereskedelem közismertebb valutáiról a bitcoinról, vagy az etherről.

A pénz szinte minden tanóra témájában jelen volt. Csigó Zsuzsa nénivel történelemórákon mi másról lehetett volna szó, mint a pénz történetéről. Kóródi Anett nénivel bankjegyeket terveztek, talán a jövő pénzverői (és nem pénz elverői) munkálkodtak a tantermekben. Orossné Joli nénivel a magyar nyelv és irodalom órákon pénzzel kapcsolatos szólásokat, közmondásokat gyűjtöttek, értelmeztek. Delbó Zsuzsa, Gombos Lilla, Rátzné Anna tanár nénik által összeállított feladatokkal német és angol nyelven a pénz témakörével kapcsolatos szavak, kifejezések gazdagították a gyerekek idegen nyelvi ismeretét.

Ebben a tanévben egy érdekes, több értelemben is értékes kiállítás kapcsolódott a témahéthez: Pesti Ágoston, Pócs Levente, Tolnai Péter 6. osztályos tanulók bemutatták pénzgyűjteményüket.

Az élet, pénz, szalonna fogyton fogy, ahogy szellemi-kulturális értékeink is egyre jobban kikopnak. Mivel a pénzszórásnak nem vagyok híve, ezért ezt a beszámolómat szórtam tele közmondásokkal, segítségül hívva O. Nagy Gábor Magyar szólások és közmondások gyűjteményét. 

Bár a pénz megkerülhetetlen érték, Jobb ott élni, a hol inkább becsülete, mint pénze van a jámbornak.

Kép, szöveg: Szabó Bea néni