Macinap az iskolában

Február elején az iskolában macinapot tartottak az alsó tagozatos tanulók. Szabó Bea tanító néni leírásában megtudhatják, hogy zajlott ez a különleges nap iskolánkban.

„Jön a tavasz, megy a tél, barna medve üldögél….”

Üldögél?  Dehogyis! No, meg nem a barlang szájánál, nem a kőbarlang előtt, hanem a Pilinszky Iskola udvarára… cammognak éppen február 2-án: megérkezik… nem is egy –zik, -zik, -zik, hanem már a sokadik. Iskolatáskák résein kilesve, félembert elnyelő bevásárlóbatyuból kikandikálva, gyerekek nyaka körül ücsörögve, hátukon hasalva, hasukon szőrös pajzsként utazva, hónuk alól kukucskálva….

Medvék, medvék mindenhol, minden mennyiségben: mini medvebocsok, méretes macipapák, megértő mamamacik… Itt van Micimackó, Fülesmackó, a lompos loncsos és bozontos piszén pisze Vackor kölyökmackó, Maci-Laci, Tévémaci, bölcs Balu és Rupert maci. Dömötör a Dörmögő, Bucimaci, meg egy csomag gumimaci, Paddington és Teddymaci, doboznyi csokimaci, szülinapos Dörmi szelet…

Február 2. napja Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. Az életünket a születéstől a halálunkig elkísérő gyertya szentelésén kívül általánosan elterjedt időjárás- és termésjósló hiedelmek is kapcsolódtak ehhez a naphoz. „ Ha ezen a napon kisüt a nap és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy és még negyven napig tart a hideg. Általában úgy vélik, ha február másodikán jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ellenkező esetben a Mura-vidéken úgy tartották: Gyertyaszentelőkor, ha esik a hó, fúj a szél, nem tart sokáig a tél.” (Tátrai Zs.- Karácsony M. E.: Jeles napok, ünnepi szokások Planétás Kiadó 1997.)

Hát ezért vándorolnak a medvék minden évben február elején az iskolánkba, bújnak bele a füzetekbe, olvasó-, nyelvtan-, énekkönyvekbe, kedves medvék kísérik diákjainkat ezeken a napokon.

Az alsó tagozat legkisebb és a legnagyobb bocsai, Timi néni elsősei, Irénke és Csilla néni negyedikesei sajnos karanténbarlangban, otthon, virtuálisan macinapoztak. 

A másik elsőben, Szandi nénivel papírzacskóból macibábot barkácsoltak, kiszínezték a papírmedvék életét J, csupa macis dolgokat írtak a füzetükbe, macis mesét hallgattak, macis dalokat énekeltek.

Auguszta néni Medve Medárdot hívta meg matekórára, vele együtt skandálták a szorzótáblát, addig hajtogatták míg nem tudták, aztán megint hajtogattak…. Medve Medárdot papírból J, medvés közmondásokkal szólásokkal ismerkedtek meg.

A harmadik évfolyam a kisfolyosó zegzugos barlangjaiban brummogott, cammogott, ugrált, Dorottya nénivel macis rajzokat kreált. 

Veronika néni ötlete nyomán olvasás órán a Budapesti Állatkert Hugi nevű barnamedvéjéről készült rövidfilmet megnézték, ez alapján írtak a füzetbe információkat, majd nyelvtan órán különböző kérdésekre válaszoló szavakat gyűjtöttek a filmből. Olvastunk medvével kapcsolatos szólásokat, közmondásokat.

Medvés dalok, mondókák, körjátékok, kerültek terítékre énekórán.

A tízórai mellé pedig ezen a napon Dörmi szelet, gumimaci, és macicsoki dukált.

Aki pedig megnézné képeken is a macinapon folyó munkát, az nyissa meg a GALÉRIÁT!

Szöveg: Szabó Bea néni

Képek: Kiss Auguszta, Lüvi-Funk Alexandra, Tóthné Szász Veronika, Szabó Bea