Márton nap az alsó tagozaton

Az iskolában, alsó tagozaton a jeles napok közül talán Szent Márton napja a legalkalmasabb arra, hogy a gyerekeknek is érthetővé tegyük a lent leírt gondolatokat, ne csak a szemünkkel, hanem a szívünkkel is lássunk.

Neked van palástod? Köpönyeg, amit megfelezel? Mindenkinek van a szívében, mert egy jó szó, a segítő szándék is lehet palást.

A palástot a szívünk mélyére, magunkba pillantva, a segítségre szorulót a környezetünkben körbenézve látjuk meg. Szent Márton a didergő koldust a szemével és szívével is észrevette megfelezte köpenyét és ráterítette. Másfél évezreddel később a francia író Antoine de Saint-Exupéry elárulta a titkot: „Jól, csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

Ennek meg- és átélését segítik a Márton-nap köré szervezett tevékenységek, melyeket ebben a tanévben a megszokott módon, Márton hetében szerveztük az első évfolyam számára a szülők gyerekek, tanítók együttműködésével. A három első osztály együtt készült Tóthné Szász Veronika Román Katalin és Szabó Bea tanító nénikkel.

Szinte az összes tanórát átszőtte a jeles napra való készülődés: Technikán kis papírtasakokból lámpások készültek, rajzórán Márton életéről rajzoltak, színeztek, énekórákon dalokat, olvasásórákon verseket, jeleneteket tanultak, játszottak el.

A programhoz a gyerekeknek szervezett klubdélutánnal a harmadik évfolyam, Lüvi-Funk Alexandra és Nebehaj Tímea tanító nénik vezetésével, a másodikosok Rátzné Győry Anna és Kertészné Stift Csilla tanító nénikkel együtt csatlakoztak. 

További fotókért kattintson a képre!

Az előadás okozta izgalmakat melengető teával, pogácsázással, kötetlen beszélgetéssel, társasozással oldottuk, majd a lámpások gyerekkezekben imbolygó fényénél énekszóval körbejártuk az iskolát.

„A lámpásom a kezemben
és szívemben nő a remény.
Az égen ragyog egy csillag
a Földön ragyogok én.
A csillagfény a földre ér
és lassan a szívemhez ér.”

Nagy örömünkre pénteken délelőtt az Aranykapu Óvoda nagycsoportosai jöttek át, megtekintették az elsősök műsorát, majd bekukkantottak egykori csoporttársaik életébe: körbejárták az elsősök tantermeit.

„Szent Márton a köpenyét vágta ketté, ti pedig ezt a kis mézeskalácsszívet osszátok meg szeretteitekkel!” – hangzott el az elsősök műsorának végén. 

Köszönjük mindenkinek, aki Szent Márton hetében osztozott velünk az ünnepi pillanatokban, illetve példáját követve megosztotta velünk idejét, munkáját, készítményeit: a pogácsát a Lipóti pékség tulajdonosa, Tóth Péter ajándékozta, Farkas Szilviától mézet kaptunk a mézeskalács szívekhez.

Kép, szöveg: Szabó B.