Olvass, mesélj, rajzolj, nézz filmet, játssz a Magyar Kultúra Napján!

A Himnusz születésnapját – január 22-ét 1989 óta ünnepeljük, mely 2022 óta hivatalos állami emléknap, a magyar kultúra napja. Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le és jelölte dátummal a kéziratot.

Egy évvel ezelőtt ezt írtam a magyar kultúra napjáról: http://www.pilinszky-nyul.eu/magyar-kultura-napja-iskolankban

Újra idézem Dragomán György írót, kedvenc könyveim szerzőjét: „…a helyes élet az, ha úgy élünk, hogy minden napunk a magyar kultúra napja legyen, hogy mindennap megpróbáljunk olvasni, nézni vagy hallgatni valami nagyon jót, olyat, amitől azt érezzük, érdemes élni.” 

Az iskolában minden egyes napunkat átszövi a kultúra, mely akár direkt, akár indirekt módon mindenképpen eljut a gyerekekhez, formálja alakuló személyiségüket.

Idén ismét Gombos Lilla és Orossné Pohárnik Jolán kollégáim tették emlékezetessé azt a hetet, ami ezzel a nevezetes nappal indult. A mottója akár ez is lehetne: „A kultúrában helyben vagyunk” Hogy miért?

Mert most helyi értékeink kerültek előtérbe:

Január elején rajzpályázatot hirdettek ki, melynek témája a Szűcs Mihály értéktári elnök által összeállított Nyúl község 1000 éves történelmi fejlődése című kiadványban olvasható A nyúli sárkány históriája és Mária Terézia nyúli hintóbalesete című, településünkhöz kapcsolódó mondák illusztrálása volt. 

A program eme részét Kóródi Anett kollégám fogta össze: egyeztetett az osztályfőnökökkel, kiválogatta, zsűrizték a rajzokat, ünnepélyesen díjazták a legjobbnak ítélt alkotásokat, majd az aulában a kézműves szakkörösök segítségével a beérkezett rajzok egy részéből és a díjazott művekből kiállítást rendeztek. 

Eredmények: 

1-4. osztály: A nyúli sárkány legendája című monda illusztrálása      

  1. helyezés: Szabó Ágnes 4. B, 
  2. helyezés: Szabó Milán Attila 1. A, és Tischler Márton 1. A; 
  3. helyezés: Alapi Noel 2. o. és Hentz Sára 4. A

5-8. osztály: Mária Terézia hintóbalesete című monda illusztrálása

  1. helyezés: Hunya Kamilla 7. A
  2. helyezés: Mile Tamara 7. A
  3. helyezés: Koncza Zselyke 6. A és Varga Virág Bíborka 6.A

A rajzpályázat meghirdetésén kívül kollégáim összeállítottak egy dokumentumot, mely különböző, Nyúl község értékeivel kapcsolatos filmek, saját maguk által szerkesztett online kvízek, feladatok linkjét tartalmazta. Úgy tervezték meg, hogy akár egy teljes tanórában, akár részenként, akár a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve, azokból egyet-egyet válogatva lehessen felhasználni. 

Nálunk, a legnépesebb évfolyamon, a három első osztályban így zajlott:

További fotókért kattintson a képre!

A kis elsősökkel, megbeszéltük, hogy mit kell tudni erről az emléknapról. Meghallgattuk a Himnuszt verses és megzenésített formában. A füzetbe ragasztottuk az első versszakát, rajzoltak hozzá, közben mondogattuk tanulgattuk énekeltük, kerestük benne az épp akkor tanult betűt. Beszéltünk a költőről, Kölcsey Ferencről, a zeneszerzőről Erkel Ferencről, megnéztük hogyan nézett ki a letisztázott kézirat. 

Nyúl község értékeinek egy részével már az őszi túránk során is megismerkedtünk. A gyerekekkel való beszélgetésekből kiderül, hogy szüleikkel sokat kirándulnak, sétálnak Nyúlon és környékén, sok épített, természeti és szellemi értéket felismernek. Mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy például az 1.A osztályosok a Lilla néni által összeállított Wordwall feladatkészítő alkalmazás Képkvízében egy kivételével az összeset kitalálták.

Szeretne/-nél velük együtt játszani? Játszva ismerkedni a Sokorói halomvidék eme bájos településével? Akkor rajta…

  • Párosítsa kedves Olvasó a Nyúlon őshonos növények és állatok képeit az elnevezésükkel ezen a Gombos Lilla tanárnő által összeállított kvíz linkjén keresztül:

https://wordwall.net/hu/resource/66905767

  • Kipróbálná magát, hogy milyen gyorsan képes felismerni településünk nevezetes épületét, műemlékét, természeti értékét? Ezen a linken megteheti:

https://wordwall.net/hu/resource/66907964

  • Totózni nem csak focicsapatokkal lehet. Igaz, hogy Orossné Pohárnik Jolán kollégámhoz közel áll a labdarúgás, de ezen a linken most községünkkel kapcsolatban tesz fel 13+1 kérdést: 

https://wordwall.net/hu/resource/66958123

  • Ha már a nyúlhoz nyúltak, hogy ki ne nyúljunk itt egy nyúlkvíz néhány híres hosszúfülű nyúlszemélyiségről: 

https://wordwall.net/hu/resource/66964733

 

Bízunk benne, hogy sikerült néhány tartalmas, vidám percet szerezni. 

…és ne felejtsük: minden napra legyen pár percünk a kultúrára!

Képek, szöveg: Bea néni