Örökös ökoiskolai cím

Iskolánk az idei tanév végén elnyerte az Örökös Ökoiskola címet, melyet a Biatorbágyi Általános Iskolában vehettünk át a június 7- én megrendezett ünnepségen. A Címet a Belügyminisztérium és az Energiaügyi Minisztérium adományozta iskolánknak. Először 2016- ban pályáztunk Ökoiskola címre, később 2020- ban megújítottuk a címet, majd az idei tanévben már az Örökös Ökoiskola címre adtuk be pályázatunkat, mely visszavonásig érvényes.

A Cím viselésével Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződésünket nyilvánítják ki. Az Örökös Ökoiskola cím annak a pedagógiai folyamatnak az elismerése, amelynek eredményeképpen tanulóik számára természetessé válik a környezettudatos életmód, a globális és lokális kihívások iránti nyitottság, és aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.

Milyen szempontok voltak fontosak az Örökös Ökoiskola Cím elnyerésénél? A sok-sok apróság, melyek egyenként fel sem tűnnek, mind hozzájárultak ahhoz, hogy iskolánk megszerezze a Címet. Ide tartozik, hogy a diákok nagy része kerékpárral érkezik iskolába, a szülőkkel együttműködve környezettudatos szokásokat alakítottunk ki (faültetés, az iskolaudvar takarítása). A gyerekek erdei iskolai programon vesznek részt, témanapokat tartunk a fenntarthatóság témaköreiben (Föld Napja, Víz Világnapja, Madarak és Fák Napja). Csatlakoztunk a Zöld Okos Kupa fenntarthatósági versenyhez, de részt veszünk a PontVelem használtelem- gyűjtő akciójában is.  Iskolánkban két környezeti tematikájú szakkör is működik: ökoszakkör és csillagászati szakkör, veteményeskertet gondozunk, valamint hatalmas parkkal rendelkezünk, ahol a gyerekek zöld övezetben tölthetik el mindennapjaikat.

További fotókért kattintson a képre!

A címet keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár adták át az érintett iskoláknak.