Pályaorientációs nap az iskolában

Október 9-én pályaorientációs napot tartottunk. Fontosnak gondolom, hogy az iskolában már első évfolyamtól kezdve folyamatosan és a gyermekek életkorának megfelelően egyengessük a tanulók életútját, segítsük őket, hogy felnőttként olyan munkájuk lehessen, azzal foglalkozhassanak, amit szeretnek és boldoggá teszi őket. A visszajelzések alapján minden évfolyam érdekes, nekik tetsző programokon vett részt:

Az első évfolyam először filmet nézett, majd Barabás Katalin cukrász útmutatásai alapján muffinokat díszítettek a gyerekek. Ezután kirándultak a hegyben, szőlészetet is látogattak.

További fotókért kattintson a képre!

A másodikasokat a Vízmű várta szeretettel, majd a közelmúltban nyílt Lipóti Pékségbe látogattak el, ahol megismerhették az ott zajló munkafolyamatokat.

A harmadik évfolyam az iskolában maradt. A tornateremben megrendezték a Szakmák Standját, ahol az erre vállalkozó szülők bemutatták a saját szakmájukat, foglalkozásukat.

A negyedikesek először meghallgattak egy előadást Józsa-Gyurics Tünde tolmácsolásában a pályaorientációról (mit is jelent maga a szó, miért fontos ezzel foglalkoznunk stb.), utána Takács Zsolt nyúli lakos mesélt nekik a mentőzésről, majd a Németh kertészetbe látogattak el, ahol érdekes dolgokat tudtak meg a növényekről. A vendéglátó teával és a pogácsával várta a gyerekeket, amit ezúton is köszönünk!

Az ötödikesekhez először a Hild iskola érkezett, és érdekes videókat, játékokat mutattak nekik. Ezután a nyúli Erona pékséget nézték meg, ahol betekintést nyertek az üzlet működésébe és a pékek munkájába. (Választhattak péksüteményt is maguknak. Köszönjük!) Ezután ellátogattak a nyúli Juharfa kertészetbe is, ahol bemutatták a gyerekeknek az itt zajló tevékenységeket.

A hatodik osztályosok Győrújbarátra sétáltak át a Julius Globe nevű céghez, amely alkatrészek gyártásával foglalkozik. Itt érdekes volt megtudni, hogy nemcsak járművekhez szükséges alkatrészeket készítettek már, hanem két műholdhoz is gyártottak valamit.

A hetedik évfolyam a győri Petz Aladár Megyei Kórházban működő Skill laborba látogatott el, ahol többféle orvosi feladattal is megismerkedtek. Az újszülött osztályon műanyag babákon gyakorolhatták, hogyan kell felvenni egy kisbabát, hogyan kell lemérni a súlyát és hosszát, de a pelenkázást is kipróbálhatták. Egy 4-5 éves kisgyermeket szimbolizáló bábun a mesterséges lélegeztetés mikéntjét nézhették meg. Látták azt is, hogyan kell egy újraélesztést csinálni, és a vakbélműtét részleteibe is beavatták őket. Azt is kipróbálhatták, hogy milyen érzés nagymamának, kismamának, fekvő betegnek lenni. A sürgősségi osztályon bekötözték őket, és megmutatták, hogyan kell ilyen-olyan kötéseket csinálni. Végül érdekes dolgokat tudtak meg egy előadáson a baktériumokról.

A nyolcadik osztályosok a Gábor László Szakközépiskolában jártak ezen a napon, ahol több szakmát is megnézhettek, kipróbálhattak: ács, asztalos, festő, burkoló, kőműves. A többségnek az asztalos szakma tetszett. Az ott készített zsebkendőtartót és minipárnát mindenki elhozhatta emlékül.

Delbó Zsuzsanna

pályaorientációért felelős kolléga